24 Ağustos 2017 Perşembe

YAZ  STAJI
25/08/2017
Sayı Sistemleri
Bilgisayar ve bilgisayar programlama dillerinde dört farklı sayı sistemi kullanılmaktadır:
İkili (Binary) Sayı Sistemi

Sekizli (Octal) Sayı Sistemi

Onlu (Decimal) Sayı Sistemi
  
Onaltılı (Hexadecimal) Sayı Sistemi 
Sayı sistemlerinde kullanılan rakamlar aşağıda gösterilmektedir:
İkili (Binary) Sayı Sistemi          :  0  1

Sekizli (Octal) Sayı Sistemi         :  0  1  2  3  4  5  6  7

Onlu (Decimal) Sayı Sistemi          :  0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 

Onaltılı (Hexadecimal) Sayı Sistemi  :  0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  A  B  C  D  E  F 

Lojik Kapılar
Dijital elektronik denildiğinde akıllara genellikle lojik devreler veya diğer bir adıyla lojik kapılar gelir. Entegre (IC - Integrated Circuit) olarak üretilen bu tip devreler, transistör ve diyot gibi temel elektronik elemanlar aracılığıyla elde edilirler. FET, MOSFET ve CMOS elemanları da lojik devreler ile alakalı olarak gelişmiştir. 

Temel kapı devreleri 3 çeşittir:

♦ VE (AND)
♦ VEYA (OR)
♦ DEĞİL (NOT)

Ancak bunlara ek olarak ve bu 3 temel devreden türemiş kapı devreleri de mevcuttur:

♦ VEDEĞİL (NAND)
♦ VEYADEĞİL (NOR)
♦ ÖZELVEYA (XOR)
♦ ÖZELVEYADEĞİL (XNOR) 
Mantıksal kapı olarak da bilinen bu devreler belirli bir Boolean Cebiri çerçevesinde girişten alınan veriler ile uygun, mantıksal sonuçlar üretirler.

YAZ STAJI
24/08/2017
Diyot
Tek yönde akım geçiren devre elemanıdır. Akımın ters yönde geçmesine izin vermez.
Silisyum, Germanyum, Schottky vb. türleri bulunur. Diyodun modeli devre şemasında 1N4001, 1N4148, 1N5818 şeklinde belirtilir.
Diyot çeşitleri: 

  • Kristal diyot
  • Zener diyot
  • Tünel diyot
  • Işık Yayan Diyot LED
  • Foto diyot
  • Ayarlanabilir Kapasiteli Diyot (Varaktör Varikap)
  • Mikrodalga diyot
  • Gunn diyot
  • IMPATT diyot (Avalanş)
  • Baritt (Schottky) Diyot
  • Ani Toparlanmalı Diyot
  • Pin Diyot


Transistörler


Transistör yan yana birleştirilmiş iki PN diyodundan meydana gelen, girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan, gerektiği zaman anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir elektronik devre elemanıdır. Transistör kelimesi transfer ve rezistans kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Özel teknikle diyot yapısına üçüncü bir tabaka (P tipi veya N tipi)  ilave edilerek oluşturulan üçüncü uç sayesinde elde edilen yeni elemanla dış devre akımları, devre yükü ve kaynak voltajı değiştirilmeden kontrol edilebilir.

YAZ STAJI
24/08/2017
Direnç
Devredeki akımı sınırlamak için kullanılır. Direnç değeri R=V/I formülü yardımıyla ohm cinsinden hesaplanır. Devre şemalarında direnç değeri 100k, 1M, 56R şeklinde belirtilir. Direnç üzerinde renk bandları bulunur. Bu bandlar sayesinde herhangi bir ölçü aletine gerek olmadan direnç değeri kolayca belirlenir.
100k: 100 kilo ohm
1M: 1 mega ohm
56R: 56 ohm 

Kondansatör
Enerji depolamak için filtre, osilatör ve zamanlama devrelerinde kullanılır.

Kondansatörün kapasite değeri Farad birimiyle gösterilir. 100uF, 10nF, 22pF şeklinde belirtilir.
uF: Mikro Farad 
nF: Nano Farad
pF: Piko Farad
Kutuplu tipteki elektrolitik kondansatörlerin bağlantısının ters yönde yapılmamasına dikkat edilir. Kutupsuz kondansatörlerin bağlantı yönü önemli değildir. Seramik, polyester, multilayer vb. çeşitleri vardır.

Bobin
Bir nüve (çekirdek) üzerine sarılan iletken tel sarımlardan oluşur. Sarımlar yalıtkan bir malzeme ile (genellikle emaye) kaplıdır. Sarımlardan akım geçtiğinde bobin çevresinde manyetik alan oluşur. Bobin manyetik alanda enerji depolamada, filtre devrelerinde ve doğru akımı doğru akıma çeviren DC/DC dönüştürücü devrelerinde kullanılır.
Bobinin indüktans değeri Henry birimiyle gösterilir. 100uH, 20mH şeklinde belirtilir.
uH: Mikro Henry
mH: Mili Henry

23 Ağustos 2017 Çarşamba

YAZ STAJI
22/08/2017


Seri Devreler
Seri olarak bağlantı, aynı elektrik kaynağına birden fazla direncin bağlanması ile olur. Elemanlar üzerinden akım geçerken bir sırayı takip ediyormuş gibi önce birinden sonrada diğerinden geçerek gider. Akımlar sabit, gerilimler ise farklıdır. Bu bağlantıda dirençler birer ucundan birbirine eklenmiştir. Her dirençten aynı akım geçer. Toplam direnç (Reş veya RT) ise dirençlerin cebirsel toplamına eşittir. Reş=Rt=R1+R1+... Rn


Paralel Devreler
Birden fazla direncin uçlarına aynı gerilim uygulanıp her birinden ayrı ayrı akım geçebilecek şekilde bağlanmalarına “ Paralel Bağlama” denir. Paralel bağlantı; dirençlerin birer uçlarının birbirleri ile birleştirilmesi ile elde edilir. Bu bağlantı şekline akımın bu elemanlar üzerinden geçişleri aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. 




Gözlü Devreler
Eğer devre biraz daha karmaşık bir yapıya sahipse devreyi çözümlemek için dirençlerin seri – paralel bağlantı kurallarını uygulamak yeterli olmayacaktır. Bu nedenle Kirchhoff ve Ohm Kanunları‟na geri dönmek zorundayız. 
Devre çözümlemesine başlamadan önce her bir koldan geçen akım ve gerilim düğümü isimlendirilmelidir. Akım yönü keyfi olarak belirlenebilir. Akım yönünün ters seçilmesi durumunda hesaplama sonucu akım değeri negatif çıkacaktır. Her bir devre elemanı uçlarındaki gerilim düğümü polaritesinin belirlenmesinde devre akım takip yönü dikkate alınmalıdır

YAZ STAJI
21/08/2017

 Kirşof Kanunları:
Ohm kanunu, basit elektrik devrelerinin çözümünde çoğunlukla yeterli ise de, karışık elektrik devrelerinin çözümünde yetersiz kalır. Bu gibi durumlarda seri, paralel veya karışık elektrik devrelerinin gerilim ve akım değerleri, kirşof kanunlarının uygulanmasıyla elde edilecek denklemlerin matematiksel kurallara göre çözümünden bulunabilir.
(1) Kirşof Akım Kanunu:
Paralel olarak bağlanmış dirençlerin üzerinden geçen akımların toplamı, devreden geçen toplam akıma eşittir. IT = I1 + I2 +…+ In [A]
Yani daha net anlatmak gerekirse;
Paralel bağlı bir direnç devresinde bir noktaya gelen akımlarýn toplamı o noktadan giden akımların toplamına eşittir.
(I gelen = I giden)
Önemli: Dirençler paralel bağlıyken hepsinin üzerine de aynı değerde gerilim düşer.
(2) Kirşof Gerilim Kanunu:
Kapalı bir elektrik devresine uygulanan gerilim, bu devrede yer alan alıcılar üzerinde düşen gerilimlerin (gerilim düşümlerinin) toplamıdır.
YAZ STAJI   

ANTİVİRÜS PROGRAMI KURMA
18.08.2017

Antivirüs bilgisayarın güvenliğini sağlamak amacıyla kurulmuş olan yazılımlardır. Antivirüs tarama, temizleme, eş kurtarma ve koruma gibi işlevlere sahiptir. Antivirüs bilgisayarı zararlı programlardan korur. Antivirüs programı bilgisayara zararı olan programları bulup yedekler ve bazı zararlı programları bulup bu programları kullanıcısının bilgisine sunar. Her bilgisayarda yeni incelenmiş ve lisanslı bir antivürüs programı bulunması şarttır. Çünkü bazı virüs programları telafisi mümkün olmayan kalıcı hasarlara neden olabilirler.

Antivürüs programı bilgisayarı tamamen koruduğu söylenemez. Antivürüs programı bilgisayarı yeterince koruyabilmesi için güncel sürümlerinde olmalıdır. Antivürüs programlarında bazı zamanlarda virüse engel olamayabilirler. Henüz yatılmamış yada tam olarak algılanmayan bir virüs bilgisayara geldiğinde antivürüs programı virüsü tanımadığından ona müdahale etmeyecektir.










21 Ağustos 2017 Pazartesi

YAZ STAJI
SABİT SÜRÜCÜ(HARDDİSK)
      Bazı bilgisayarlarda bir harddisk bölümlendirilerek kullanılabilir ya da birden fazla harddisk bulunabilir. Bu durumda bilgisayarda harddiskin diğer parçaları veya diğer harddisk ya da harddiskler sırası ile alfabenin harfleri ile ifade edilir. Örneğin, bir bilgisayarda iki harddisk olduğunu ya da bir harddiskin iki parçaya bölündüğünü farzedelim. Bu durumda birinci harddisk C: harfi ile diğeri ise D: harfi ile ifade edilir. Üçüncü veya dördüncü harddiskler ya da harddiskin diğer parçaları takip eden E: ve F: harfleri ile ifade edileceklerdir.



DİSK BİRLEŞTİRME


 kısaca sabit diskiniz üzerindeki parçalanmış dosyaların yeniden belirli bir sıraya konulması demek. Bu sayede bir dosyanın dağılmış parçaları belirli bir sıraya konularak, dosyaya erişilmek istendiğinde daha hızlı bir okuma işlemi yapılır.










DİSK DENETLEME
Bazı bilgisayar sorunları sürücü veya sürücülerde hataları denetleyerek çözülebilir. Örneğin, bazı performans sorunlarını düzeltmek için bilgisayarın ana sabit diskini denetleyebilir veya bir harddiskin düzgün çalışıp çalışmadığına bakılabilir.

























 DİSK TEMİZLEME

Disk Temizleme Aracı, sabit diskinizde yer açmak için, bilgisayarınızda bulunan ve artık gerekli olmadığına karar verdiğiniz geçici dosyaları bulur ve kaldırır.























17 Ağustos 2017 Perşembe

YAZ STAJI

17/08/2017 PERŞEMBE

Bugün ilk olarak DVD' lerin çalışıp çalışmadığını kontrol ettik ve harddisklerin bazılarnı biçimlendirdik.son olarakta bilgisayarın kasasını bozulmuştu tamir etmeye çalıştık.

16 Ağustos 2017 Çarşamba

YAZ STAJI
16/08/2017 ÇARŞAMBA

Bugünkü dersimizde laboratuvardaki bilgisayarlara tek tek bakıp içindeki programların eksik olanlar varmı diye baktk sorunlu bilgisayarların kasalarını açıp sorunun nerden geldiğine baktık bazı bilgisayarlarada format attk.

15 Ağustos 2017 Salı

YAZ STAJI

15/08/2017 SALI

WİNDOWS SÜRÜMLERİ
1. MS-DOS
2.Windows 3.1
3.Windows 95
4.Windows 98
5.Windows ME
6.Windows 2000
7.Windows XP
8.Windows Vista
9.Windows 7
10.Windows 8
11.Windows 10

İŞLETİM SİSTEMİ FİYATLARI

1.Microsoft Windows 7 Home Basic (Windows 10 Upgrade) 64 Bit = 300,77 TL

2.Microsoft Windows 8.1 pro 64bit ingilizce oem fgc-06949 =519,00 TL
3.Microsoft Windows 8 pro 32bit = 455,00 TL

AÇIK KAYNAK KODLU İŞLETİM SİSTEMLERİ
1.Lınux
2.Pardus 
3.Ubuntu
4.Sun Solarıs
5.Red Hat
6.Suse
7.Debıan
8.Unıx
9.Free-Dos

FORMAT NASIL ATILIR?
  • İlk olarak bilgisayara uygun işletim sistemi seçilmeli.
  • Bilgisayarın donanım aygıtları uyumlu şekilde çalışacak işletim sistemi olmalı.
  • Kurulum esnasında gerekli olan fare,klavye,disket sürücü,CD-ROM sürücülerine sahip olmalıyız.
  • Kurulum şekli ayarlandıktan sonra ilk olarak BIOS 'tan aygıt sürücü (DVD-ROM /CD-ROM) ayarlanır.
  • Daha sonra DVD yerleştirilip bilgisayar başlatılır.
  • Sonraki adımda "ŞİMDİ YÜKLE " butonuna basarak kurulum başlar.
  • Sonradan karşımıza lisans sözleşmesi gelir kabul edilir  ve "İLERİ" butonuna basarak seçilir.
  • Daha sonra gelen pencereden kurulum metodu seçilir.
  • İşletim sisteminin hangi disk' le kurulacağı seçilir ve dosyaları kopyalama işlemine geçilir.
  • Kopyalama işlemi bittikten sonra bilgisayar yeniden başlayacaktır.
  • Bilgisayar yeniden başlarken hiç bir tuşa basmayız.
  • İşlem bittikten sonra karşımıza kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilerek "İLERİ" tuşuna basılır.
  • Elimizde işletim sisteminin anahtarı yoksa o kısmı atlayabiliriz.
  • Sonraki adımda " OTOMATİK GÜNCELLEŞTİRME " ayarı yapılır sonra " TAVSİYE EDİLEN AYARLAR" seçeneğine tıklanıp sonraki adıma geçilir.
  • Tarih ve saat ayarlari yapıp "İLERİ" butonuna tıklanır.
  • Bu adımda ağ seçimi yapılır eğer herkesin ulaşabileceği ağ istiyorsa " ORTAK AĞ "seçilir.
  • Kurulum işlemi tamamlanır.




14 Ağustos 2017 Pazartesi

YAZ STAJI
14/08/2017

Bugün ilk derste BIOS' a giriş yaptık ve bununla ilgili bilgiler okuduk. BIOS bilgisayarı açılış sırasında yapılması gereken komutları  ayarlayan parçadır .Hangi kartların çalışacağını hangi sıraya göre okuması gerektiğini uygulayan parçadır ve  BOIS' un  hafızasındaki bilgiler elektrik gidince silinmez.ROM okunabilir bellek olduğu için yapılan değişiklikler kaydedilmez. BIOS' da yaptığımız değişiklikler CMOS kaydedilir.






Sesli Hata Mesajları 

1- Sürekli Ses: Güç kaynağı arızası 
2- Birçok kısa bip: Anakart arızası 
3- 1 uzun: Bellek tazelenmesinde hata
4- 1 uzun 1 kısa: Anakart veya BIOS çipi arızası 
5- 1 uzun 2 kısa: Ekran kartı arızası (Genellikle eski kartlardaki DIP switch kaynaklıdır)
6- 1 uzun 3 kısa: Ekran kartı arızası 
7- 2 uzun 1 kısa: Ekran kartı arızası (RAMDAC kaynaklı (?) )
8- 2 kısa: Bellek parity (eşlik) hatası 
9- 3 kısa: Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata
10- 4 kısa: Timer hatası 
11- 5 kısa: İşlemci hatası
12- 6 kısa: Klavye işlemcisi hatası 
13- 7 kısa: İşlemci hatası
14- 8 kısa: Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası 
15- 9 kısa: BIOS ROM hatası 
16- 10 kısa: CMOS okuma/yazma hatası 
17- 11 kısa: Tampon Bellek Hatası 


Yazılı Hata Mesajları 
1. BIOS ROM checksum error - System halted : (BIOS ROM kontrol hatası- Sistem durduruldu). 

2. CMOS battery failed : (CMOS pili hatası). 

3. CMOS checksum error - Defaults loaded : (CMOS kontrol hatası- Varsayılan ayarlar yüklendi).

4. Floppy disk(s) fail : (Disket sürücü). 

5. Keyboard error or no keyboard present : (Klavye hatasıveya mevcut klavye yok). 

6. Memory test fail: (Hafıza testi hatası). 

7. Hard Disk(s) Fail: (Sabit disk hatası). 

8. Disk boot failure, insert system disk and press enter  : (Disk başlatma başarısız, Sistem diskini yerleştirin ve “Enter” tuşuna basın). 

9. Non system disk or disk error. Replace and press any key to continue: (when ready) (Sistem disketi değil veya disk bozuk. Yeniden yerleştir ve devam etmek için (hazır olduğunda) herhangi bir tuşa bas.)































11 Ağustos 2017 Cuma

TARAYICILAR
11/08/2017 Cuma

Bugünkü konumuz tarayıcılardı.Tarayıcı sayesinde elimizdeki resim ,fotoğraf ,yazı gibi verileri bilgisayara aktarabiliyoruz.Tarayıcılar bilgisayara USB ile bağlanır.

TARAYICI ÇEŞİTLERİ 

1.El tarayıcılar
2.Düz yataklı tarayıcılar
3.Tamburlu tarayıcılar

YAZICILAR

10/08/2017 Perşembe

Bugünkü konumuz yazıcılarla ilgiliydi.Sınıfımızda olan yazıcının içini inceledik neler olduğuna baktık.Ondan sonra yazıcılarla ilgili video izledik.bilgisayara yeni yazıcı nasıl eklenir onu öğrendik yazıcı çeşitlerine(nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli,lazer,termal yazıcılar)inceledik ve özelliklerine baktık.

YAZICI ÇEŞİTLERİ

1.Nokta vuruşlu:Mürekkepli şeride yazma kafasının vurması ile yani daktilo gibi gerçekleşir.Çok sesli çalışır ve ev ortamına uygun değildir daha çok bankalarda vb. yerlerde kullanılır.
.












2. Mürekkep püskürtmeli:Mürekkebin kağıt üzerine püskürtmesiyle çalışır.Siyah ve renkli kartuşlar taşır.Fotoğraf kalitesi iyidir ve sayfa yazdırma maliyeti pahalıdır.










3.Lazer yazıcı: Toner denilen kurumuş mürekkep kullanılır. Lazer yazıcılar hızlı ve fazla baskı yapabilir.Diğer yazıcılara göre yazdırma hızı hızlıdır.












4.Termal yazıcı:Şerit kartuş kullanılır. Marketlerde ,hastanelerde,bankalarda vb.yerlerde kullanılır.









10 Ağustos 2017 Perşembe

09/08/2017 Çarşamba

İlk dersimizde hocamız bizden BTT ile ilgili 50 tane kavram bulup excel'e yazdık. Açıklamalarını, ingilizcesini ve anakartla ilişkisinide yazmamızı istedi.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hCj_LLHMuZECm8gM6IP5uIdxQD-nwvdqJ08llf2Om3w/edit?usp=sharing

8 Ağustos 2017 Salı

08/08/2017 SALI

YAZ STAJI

İlk dersimizde hocamız anakartın parçalarını(İşlemci,işlemci fanı, güç kablosu, ethernet kartı,ekran kartı,SATA kablosu,HDD,RAM,IDE kablosu,güvenlik kartı) bize anlatarak gösterdi. Ondan sonra biz kendimiz parçaları söküp tekrar yerlerine taktık bu şekilde herkes sıra sıra yaptı.

08/08/2017

4 Ağustos 2017 Cuma

 YAZ STAJI

Öğleden sonra c sharp da kod yazmaya devam ettik. Bu sefer yaptığımız örnek  zor ve yazması uzundu ama oynaması güzeldi.

04/08/2017


 YAZ STAJI
  
İlk dersimizde c sharp da kod yazmaya devam ettik.Bugünkü konumuz görsel programlama kod parçalarıydı yaptığımız örnek zordu ve yapamadığımız için yine hocamız yaptı.

04/08/2017

3 Ağustos 2017 Perşembe

 YAZ  STAJI

Öğlenden sonra ki dersimizde c sharp kod yazmaya devam ettik fakat bugün yaptığımız bir örnek biraz zordu. 

03/08/2017


YAZ STAJI

Alan ve çevreyi hesaplayan programın kodunu yazdık.😇

03/08/2017






2 Ağustos 2017 Çarşamba


02/08/2017 Çarşamba 

Öğlenden sonra da c sharp örneklere devam ettik ve hesap makinası kodunu yazdık ekran görüntüsünü alıp blogger da yayınladık.

 YAZ STAJI

02/08/2017 Çarşamba

Bugün derste programlama işledik ve c sharp da 1'den 100' kadar çift ve tek sayıları yazdıran programın kodunu yazdık. İlkten biz yapamadık ve hocamız bize tekrar edip konuları hatırlattı.



1 Ağustos 2017 Salı

YAZ STAJI
01/08/2017 Salı 

Bugün stajda ilk olarak blogger açtık ve içini inceledik nasıl kullanacağımızı öğrendik artık her gün stajda yaptıklarımızı buraya yazıcağız ondan sonra iş güvenliği mevzuatı hakkında konuştuk ve slayt izledik.
YAZ STAJI İLK GÜN 

31/07/2017 Pazartesi: Geç kaldığım için bugünkü derse girmedim.


YAZ  STAJI 25/08/2017 Sayı Sistemleri Bilgisayar ve bilgisayar programlama dillerinde dört farklı sayı sistemi kullanılmaktadır : İkil...